Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îți creezi un cont.
Mai 30, 2020, 08:35:16 am
Pagina principală Ajutor Caută Autentificare Creează un cont
Noutăți: Sperăm ca te vei bucura folosind acest forum.  Pentru orice problemă C I T I T I help in limba engleza sau in  limba ROMANA  Dintre multiplele facilitati ale forumului, poate va sunt utile urmatoarele:

- posibilitatea de a primi NOTIFICARI automate prin mail pt. utilizatorii inregistrati in forum, in momentul in care apar topicuri/subiecte noi - se da click pe meniul "Avertizare";
- posibilitatea de a primi NOTIFICARI automate sub forma de stiri RSS (RSS-feed) - daca utilizati browser Mozilla/Firefox, aveti un "cititor" inclus(apare un patrat portocaliu cu niste linii albe in casuta in care scrieti adresa de web;)
- posibilitatea de a comunica cu membrii inregistrati prin mesageria interna (vezi meniul MESAJE PERSONALE)

Copyright & 2008 - CASJ BRASOV, toate drepturile rezervate.
Imaginile, articolele/mesajele si TOATE fisierele din prezentul site/forum sunt supuse legilor dreptului de autor. Orice reproducere este interzisa fara acordul proprietarului acestora.


Mulțumim!
Echipa CASJ Brasov

+  FORUMUL CASJ BRASOV
|-+  ANUNTURI GENERALE pentru TOTI FURNIZORII
| |-+  ANUNTURI (Moderatori: Iulian Murgulet, Carmen Ormenisan, Corina Misarca, Traian Patru, Dan Cazacu)
| | |-+  COMUNICAT - Noile prevederi privind modul de acordare a concediilor medicale
« mesajul precedent următorul mesaj »
Pagini: [1] In jos Imprimă
Autor Subiect: COMUNICAT - Noile prevederi privind modul de acordare a concediilor medicale  (Citit de 121 ori)
Cristina Brătucu-Ion
Moderator Global
Membru plin
*****

Popularitate: 0
Deconectat Deconectat

Mesaje: 100


« : Martie 30, 2020, 09:29:59 am »

Astăzi, 27 martie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului sănătătii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurări de Sănătate nr. 502/417 pentru modificareasi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediilesi indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătătiisi al presedintelui Casei Nationale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017.
De asemenea, este în vigoare Ordinul MS nr. 414/2020 din 11 martie 2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situatia de urgentă de sănătate publică internatională determinată de infectia cu COVID-19si stabilirea unor măsuri în vederea preveniriisi limitării efectelor epidemiei, care conține reglementări referitoare la modul în care se eliberează avizele epidemiologice necesare pentru obținerea certificatelor de concedii medicale pentru cei aflați în carantină institutionalizată (în spatii special amenajate) sau în izolare la domiciliu.   
Directiile de sănătate publică judetenesi cea a municipiului Bucuresti au obligatia ca, la iesirea din carantina institutionalizată, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situatie un aviz epidemiologic de iesire din carantină, care se poate transmitesi prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Persoanele izolate la domiciliu care au nevoie de concediu medical vor completa o declarație pe proprie răspundere, conform modelului atașat în Ordinul MS nr. 414/2020.
Aceste documente necesare pentru obținerea concediului medical pot fi transmise în format electronic către medicul de familie.
Atenționăm po_[beep beep]_ția că nerespectarea măsurilor de carantină, respectiv de izolare la domiciliu, precumsi furnizarea de informatii false autoritătilor se sanctionează conform legilor în vigoare.
De asemenea, adeverinta privind dovada asigurării în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concediisi indemnizatii poate fi eliberată de către angajatorisi prin mijloace electronice de transmitere la distantă.
Certificatele de concediu medical acordate pentru risc maternal, în perioada stării de urgentă, se elibereazăsi se plătesc fără avizul medicului de medicina muncii.
Certificatele de concediu medical eliberate în perioada stării de urgentă de către alți medici decât cei de familie se depun direct la plătitorii de indemnizatii de asigurări, fără viza medicului de familie.
Certificatele de concediu medical, eliberate în perioada stării de urgentă, se pot transmitesi prin mijloace electronice  de transmitere la distantă, astfel:
•   de către medicii curanti către persoanele asigurate;
•   de către persoanele asigurate către plătitorii de indemnizatii de asigurări sociale de sănătate (angajatori, CAS-uri).
Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb)si 2 (roz), se depun de către persoana asigurată la plătitorii de indemnizatii de asigurări sociale de sănătate, în termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberării acestora.
Certificatele de concediu medical se pot acordasi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgentă instituită prin Decretul nr. 195/2020, în următoarele situatii:
•   în caz de sarcinăsi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
•   pentru perioada de internare în spital;
•   pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
•   situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
•   în caz de carantină;
•   pentru risc maternal;
•   pentru îngrijirea copilului bolnav;
•   pentru asiguratii aflati în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afectiuni care nu pot fi tratate în tară, precumsi pentru cei care îsi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă tară în interes de serviciu sau în interes personal;
•   pentru asiguratii cu afectiuni cardiovasculare, SIDA/neoplazii/tuberculoză;
•   pentru alte situații decât cele menționate mai sus, ce necesită prelungirea concediului medical de către medicii de specialitate, alții decât cei de familie;
•   pentru consultațiile medicale la distanță acordate în perioada stării de urgență, potrivit prevederilor legale, în cazurile care necesită concediu medical.
Vă reamintim că, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor cu COVID 19, prin Ordonanța de Urgență nr. 30/2020 (care cuprinde măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului) a fost modificată OUG 158/2005 (act normativ ce conține reglementări privind modul de acordare a concediilor și indemnizațiior de asigurări sociale de sănătate), astfel:
•   persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație, inclusiv cele care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni;
•   certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi și cele care depășesc 183 de zile se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul 195/2020 și au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor.
Ordinul comun MS - CNAS apărut astăzi (în Monitorul Oficial nr. 253) mai cuprinde o serie de reglementări pe termen lung, printre care și eliberarea certificatelor pentru concedii medicale persoanelor neasigurate pe teritoriul României, dar care intră sub incidenta legislatiei europene aplicabile în domeniul securitătii sociale sau a acordurilor, întelegerilor, conventiilor sau protocoalelor internationale cu prevederi în domeniul sănătătii, care atestă incapacitatea de muncăsi durata probabilă a acesteia. Certificatele constituie document justificativ pentru institutiile competente ale statului de asigurare în vederea acordării prestatiilor în conformitate cu legislatia pe care acesta o aplică.

Biroul de presă

Memorat
Pagini: [1] In sus Imprimă 
« mesajul precedent următorul mesaj »
Schimbă forumul:  


Autentifică-te cu numele de utilizator, parola și precizează durata sesiunii.

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro
Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!